Sign In
home / Alles over peperkoek / Produktieproces

Peperkoek maak je niet in 1-2-3. Net zoals een Italiaanse mamma haar bolognaisesaus niet op een uurtje klaarheeft, moet je ook voor peperkoek de nodige tijd nemen. 'Slow cooking' is tegenwoordig weer helemaal in! Wist je dat het totale productieproces zo'n 5 dagen in beslag neemt? Hieronder vind je meer informatie. 

 

 

Overloop hier het productieproces van peperkoek.

1. Basisingrediënten

De basisingrediënten van peperkoek zijn: roggebloem van de beste kwaliteit en een aantal andere ingrediënten afhankelijk van het gewenste eindproduct: glucose-fructosestroop, fructosestroop, kandijstroop, honing of een mengeling van deze stropen.

2. Moederdeeg

Alle basisingrediënten worden samengekneed tot een homogene massa, het moederdeeg.

3. Rusten

Dit "moederdeeg" wordt vervolgens in grote metalen bakken gestort, waar het deeg kan rusten zodat de enzymen het zetmeel kunnen afbreken.

4. Einddeeg

Na het rusten worden nog een aantal andere ingrediënten zoals kruiden en rijsmiddel toegevoegd, eventueel aangevuld met fruit en/of vitamines. Het moederdeeg wordt dan opnieuw samengekneed. Pas na het kneden spreken we van een einddeeg.

5. Bestrooiïng

Het deeg wordt bestrooid met parelsuiker alvorens door de oven te gaan.

6. Oven

Het deeg wordt verdeeld over bakplaten, waarna het wordt gebakken in een continu oven.

7. Afkoelen

Na het bakken wordt de peperkoek uit de bakvormen gehaald zodat die kan afkoelen in een speciale geconditioneerde ruimte.

8. Versnijden en inpakken

De laatste stappen in het productieproces zijn het snijden en verpakken.

9. Stockage

Daarna worden de peperkoeken gestockeerd in het magazijn.

10. Transport

Op vraag van klanten worden de peperkoeken getransporteerd naar de verkooppunten, waar de consumenten de lekkernij en voedzame peperkoek snel in hun winkelkarretje zullen leggen!
Mmmm, lekker smullen. Smakelijk!

11. Traceerbaarheid

Elk product dat ons bedrijf in en uit gaat is opgenomen in een uitgebreid en sluitend traceersysteem. Zo weten we altijd waar onze producten vandaan komen en hoe ze zich in onze keten verplaatsen. Elke Vondelmolen peperkoek bevat daarvoor een unieke lotcode die de mogelijkheid biedt om elke grondstof tot aan de bron te traceren.

12. Certificaten

Vondelmolen is HACCP, IFS en GMP gecertificeerd. Dit betekent dat wij de regels met betrekking tot hygiëne, reiniging, ongediertebestrijding, ... respecteren. Voor het betreden van ons productie wordt iedereen gevraagd zich te houden aan de hygiëneregels. Voor alle werknemers en bezoekers houdt dit vooral in dat zij hun handen moeten wassen en ontsmetten, zich moeten ontdoen van alle sieraden en juwelen en een haarnetje dienen te dragen.