facebook BG Image
BG Image BG Image BG Image BG Image BG Image

OVER VONDELMOLEN

Al meer dan 150 jaar passie voor peperkoek

Bij Vondelmolen vinden we duurzaamheid heel belangrijk. Dat gaat niet alleen over de natuur, maar eigenlijk vooral over de mensen: Hoe zorgen we ervoor dat we met zijn allen nog lang en gezond kunnen leven? Evenwichtige voeding is daarin heel belangrijk.

Drie sleutelelementen geven we je alvast graag mee:

> Varieer: eet vandaag niet wat je gisteren at, en eet vanmiddag niet wat je vanmorgen at.

> Pas je calorie-inname aan aan je behoeften: niet iedereen heeft evenveel calorieën nodig.
Sport je veel, of doe je zwaar lichamelijk werk, dan heb je heel wat meer calorieën nodig
dan wanneer je dag en nacht achter je computer zit.

> Overdrijf niet: Het is nooit goed om van een voedingsmiddel teveel te eten. Dat geldt voor
alle voedingsmiddelen. Als je bijvoorbeeld een kilo appelen ineens opeet, krijg je enorme
buikpijn, en teveel water op korte termijn is ook héél ongezond. Nochtans zijn zowel
appelen als water op zich heel gezond.

Hoe past peperkoek dan in een evenwichtige voeding? Daar vertellen we je graag meer over.

 

Peperkoek bevat snelle en trage suikers

Ja, peperkoek bevat suiker. Suiker is een broodnodige brandstof voor ons lichaam en onze hersenen, en wordt relatief snel door het lichaam opgenomen. Dat betekent dat je peperkoek best eet wanneer je die brandstof ook gebruikt. Dat kan bij het ontbijt, als tussendoortje in de voor- of namiddag, voor of tijdens het sporten, …

De snelle suikers geven je onmiddellijk energie, terwijl de trage suikers over een langere tijd energie afgeven, zodat je even toekomt.

 

Peperkoek is een bron van vezels

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.  Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

 

Peperkoek is een natuurlijk product

Peperkoek van Vondelmolen is een natuurlijk product dat bestaat uit roggebloem, vloeibare suiker en/of honing en kruiden. Bovendien is al onze peperkoek vegetarisch.

 

Onze peperkoek bevat enkel rogge

We gebruiken voor onze peperkoek enkel roggebloem, en geen tarwe of andere graansoorten.

Aan rogge worden zeer veel positieve eigenschappen toegeschreven. Zo is rogge goed voor de bloedsuikerspiegel en voor de darmen. Het bevordert de spijsvertering en gaat constipatie tegen. Tenslotte geeft rogge een meer verzadigd gevoel dan de meeste andere granen.

bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

 

Vondelmolen peperkoek is vet- en cholesterolarm

We voegen geen vet, noch eieren toe aan onze peperkoek. Het beetje (plantaardige) vet dat er in zit, is afkomstig van de roggebloem en het insmeren van de bakplaten. Hierdoor is onze peperkoek vetarm en bevat hij nauwelijks cholesterol.

Samengevat

Gezond eten doe je enkel wanneer je je maaltijden evenwichtig en gevarieerd samenstelt. Onze peperkoek bevat vezels en snelle en trage suikers. Zeker voor wie voldoende beweegt of nood heeft aan wat extra energie past Vondelmolen peperkoek in een gebalanceerd patroon van evenwichtige voeding. Het is een eerlijk en natuurlijk product. Onze peperkoek is een bron van positieve energie.

Maar let op: peperkoek bevat wel wat suiker. En ook al heeft die een natuurlijke oorsprong, bijvoorbeeld uit honing, je kan er dus best niet al te veel van eten. Zeker in periodes van rust en op momenten waarop die extra energiebehoefte er niet is, let je best een beetje op.

Ook vet is een bron van energie. Toch duurt het daar veel langer vooraleer het lichaam dat vet kan omzetten in energie. Wie gaat sporten of wat op krachten moet komen om te werken of te studeren kan vaak veel beter een sneetje peperkoek eten!

Voor wie een evenwichtig dieet volgt is peperkoek een mooie aanvulling op het moment dat de energiebehoefte hoog is. Weinig vet, geen cholesterol en een combinatie van snelle en trage suikers. Het is niet voor niets dat sporters de voordelen van Vondelmolen peperkoek al heel lang kennen.

Sneetjes peperkoek met parelsuiker bij fiets