
Peperkoekijs
Zelf peperkoekijs maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het resultaat is om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten
- 3 dl melk
- 1 vanillestokje (of vanille-essence)
- 4 eierdooiers
- 75 g fijne suiker
- 40 g boter
- 80 à 100 g peperkoek, verkruimeld en 8 sneetjes voor de afwerking
- 50 g bruine suiker
- 3 dl room
- 2 el siroop van rode vruchten
Dit, en vele andere recepten en weetjes, vind je ook terug in het boek: Peperkoek 150x anders.
Stap 1
Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Stap 2
Klop intussen de eierdooiers met de fijne suiker los en voeg al roerend de kokende melk toe. Zet het mengsel terug op het vuur tot de eieren beginnen te binden en laat de crème anglaise afkoelen.
Stap 3
Laat de boter smelten in een koekenpan en voeg er 30 g verkruimelde peperkoek aan toe.
Stap 4
Schep goed om, voeg de bruine suiker toe en blijf roeren tot de suiker gesmolten is.
Stap 5
Klop de room licht op, doe ze samen met de crème anglaise in de ijsturbine en laat het mengsel half opstijven. Voeg de overige peperkoek toe en laat verder draaien.
Stap 6
Serveer met enkele sneetjes peperkoek, overgoten met de siroop van rode vruchten en met wat bruine suiker.