FAQ - Vondelmolen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Bestaat er peperkoek zonder suiker?

Nee. Suiker is een belangrijk onderdeel van de originele peperkoek. Suiker zorgt niet alleen voor de zoete smaak, maar geeft ook volume aan de peperkoek en heeft een invloed op de andere ingrediënten. Het is dus niet zo eenvoudig om hetzelfde product te verkrijgen, zonder suiker. Er zijn wel peperkoeken op de markt waar minder suiker in zit.

Wat zijn de ingrediënten van peperkoek?

De basisingrediënten van onze Belgische peperkoek zijn roggebloem, honing en/of een andere suikerstroop, peperkoek (of kantkoek) en kruiden. Inderdaad, je hebt peperkoek nodig om peperkoek te maken! Bij Vondelmolen maken we verder nog heel wat variëteiten met bijv. chocolade, fruit, karamel, …

Zit er peper in peperkoek?

Peper zit tegenwoordig meestal niet (meer) in peperkoek, maar wel andere kruiden.

In de middeleeuwen waren heel wat exotische kruiden (zoals peper) erg duur, en werden er allerhande medicinale eigenschappen aan toegeschreven. Het was niet handig om 1 of 2 gram van die kruiden te verhandelen. Daarom werden ze bijv. in ‘peperkoek’ gebruikt. Zo kon je toch kleine hoeveelheden kruiden kopen, in makkelijke (en lekkere !) stukken.

Peper verwijst dus meer algemeen naar de kruiden in de koek. In sommige streken wordt peperkoek ook wel ‘kruidkoek’ genoemd, en in het Frans wordt het ‘pain d’épices’.

Is peperkoek gezond?

Geen enkel voedingsmiddel is gezond op zichzelf. Een appel is gezond, tot je er teveel van eet, of wanneer je niets anders meer eet.
Het is zeer belangrijk gevarieerd te eten, en niet teveel van 1 voedingsstof op te nemen.

Peperkoek is een bron van vezels, bevat geen vet en is een natuurlijk product. Het bevat ook heel wat snelle en trage suikers. Daarom kan je peperkoek best eten wanneer je lichaam nood heeft aan energie. Bijvoorbeeld bij het ontbijt, tijdens een pauze op school of je werk, wanneer je gaat sporten, …

De meeste peperkoek heeft Nutriscore C.

Is peperkoek gezonder dan andere koekjes?

Ja, heel wat koekjes bevatten naast suiker ook veel (verzadigde) vetten. Vet bevat heel wat meer calorieën dan suiker.

Heel wat koeken (ook voor kinderen) hebben Nutriscore D of zelfs E. Peperkoek (meestal Nutriscore C) bevat wel snelle en trage suikers, maar nauwelijks vet.

De vezels in peperkoek zorgen bovendien voor een honger stillend effect. Uiteindelijk wordt je honger dus een tijdje gestild met relatief weinig calorieën per portie.

Is peperkoek goed voor sporters?

Ja, peperkoek is een natuurlijke energiereep met snelle en trage suikers en nauwelijks vet. Je krijgt dus een onmiddellijke energie-boost, en de peperkoek geeft nog een tijdje energie vrij na het eten. Bovendien is peperkoek een lekker en natuurlijk product, èn kost het heel wat minder dat de meeste energy bars.

Is peperkoek goed voor de stoelgang?

Heel wat mensen beweren dat peperkoek helpt wanneer het wat vast zit. Hoewel peperkoek een bron is van vezels, die wel degelijk bijdragen aan een goede spijsvertering (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx), is het nooit bewezen dat peperkoek effectief helpt bij verstopping. Al kennen ook wij heel wat mensen die bij peperkoek zweren wanneer het wat moeilijk ‘gaat’.

Is peperkoek vegetarisch of vegan?

Peperkoek is altijd vegetarisch. Er zit geen vlees of vis in. In sommige peperkoek wordt wel honing of melkpoeder verwerkt. Die peperkoeken zijn dus niet veganistisch.
Op dit moment zijn we ons aan het informeren naar de precieze voorwaarden om onze producten vegan(istisch) te mogen noemen.

Is peperkoek glutenvrij?

Nee, onze peperkoek wordt gemaakt met roggebloem. Zoals de meeste granen, bevat ook rogge gluten.

Je vindt meer informatie over de allergenen in onze producten op de verpakking, of hier op onze website.

Bevat peperkoek lactose?

De meeste van onze peperkoeken bevatten geen melkproducten. Enkele peperkoeken (bijv. Couque Dinant) bevatten melkpoeder, en dus ook lactose. Deze worden in hetzelfde bedrijf verwerkt, wat dus betekent dat ook de andere peperkoek sporen van lactose kan bevatten.

Je vindt meer informatie over de allergenen in onze producten op de verpakking, of hier op onze website.

Zit er ei in peperkoek?

In de Belgische peperkoek wordt nooit ei gebruikt. Dit verklaart mede waarom onze peperkoek zo lang houdbaar is. In sommige Franse peperkoek verwerkt men wel eieren. Uiteraard krijg je dan een heel andere smaak en textuur.

Bevat peperkoek veel suiker?

Peperkoek bevat inderdaad suiker. Suiker is een broodnodige brandstof voor ons lichaam en onze hersenen, en wordt relatief snel door het lichaam opgenomen. Dat betekent dat je peperkoek best eet wanneer je die brandstof ook gebruikt. Dat kan bij het ontbijt, als tussendoortje in de voor- of namiddag, voor of tijdens het sporten, …

De snelle suikers geven je onmiddellijk energie, terwijl de trage suikers over een langere tijd energie afgeven, zodat je even toekomt.

Is Vondelmolen Belgisch?

Heel zeker ! Vondelmolen is gestart in 1867 in Lebbeke, Oost-Vlaanderen. Daar zijn we momenteel nog steeds gevestigd. We zijn dus een op-en-top Belgisch bedrijf. Je vindt meer informatie over fascinerende geschiedenis van Vondelmolen op de geschiedenispagina.

Ik vind mijn favoriete peperkoek niet meer in de winkel. Waar vind ik hem nog wel?

De winkelketens beslissen zelf welke peperkoek(en) ze aanbieden. Sommige winkels bieden ook extra peperkoeken aan. Wij hebben niet altijd zicht op welke winkel welke peperkoek verkoopt. Je kan altijd in je winkel vragen of ze het product (opnieuw) willen opnemen. Sommige winkels gaan hier graag op in voor hun klanten, indien mogelijk.

Hoe wordt peperkoek gemaakt?

Peperkoek bestaat uit 3 basisingrediënten: roggebloem, honing en/of een andere suikerstroop en … peperkoek.

Inderdaad, we snijden de zijkanten van de grote repen peperkoek na het bakken, en deze gebruiken we als ingrediënt voor nieuwe peperkoek. Dit is nodig om de gekende smaak en structuur te verkrijgen. Bovendien zorgt het er voor dat we zeer weinig voedselverlies lijden.

Deze ‘kantkoek’ en de suikerstroop worden gekookt en gemixt, en daarna gemengd met de roggebloem. Dit ‘moederdeeg’ laten we ongeveer een week rusten in grote bakken.

Daarna worden de rijsmiddelen en eventueel andere ingrediënten (honing, fruit, noten, kruiden, …) toegevoegd.
Dit ‘einddeeg’ wordt verdeeld over bakplaten en gaat de oven in. Na het bakken moet de peperkoek nog een dag rusten, voor we hem versnijden en verpakken.

Kan je zelf peperkoek maken?

Ja, op het internet vind je heel wat recepten om zelf peperkoek te bakken. Het is echter niet zo eenvoudig om de echte Belgische peperkoek te maken. Vaak krijg je eerder een soort cake met peperkoekkruiden. Dit kan uiteraard ook lekker zijn, maar als je de echte peperkoek wilt, kan je hem beter in de winkel gaan halen. Voor de prijs hoef je het niet te laten…

Is peperkoek veilig voor huisdieren ?

Ja, de meeste peperkoek is absoluut veilig voor huisdieren.
Er zijn fabrikanten die xylitol in hun peperkoek verwerken om de hoeveelheid suiker te verminderen. Dit is een stof die bijvoorbeeld ook in kauwgom verwerkt wordt. Voor de mens kan deze stof geen kwaad, maar ze is zeer giftig voor bijvoorbeeld honden.
Bij Vondelmolen verwerken we deze stof niet. Je kan je beste vriend dus met een gerust hart af en toe verwennen met een stukje peperkoek. Al hoort peperkoek natuurlijk niet thuis in het vaste dieet van je huisdier.

Zijn er ook peperkoeken harten?

Jazeker, peperkoeken harten hebben een lange traditie die we bij Vondelmolen graag in ere houden. Vooral tijdens de eindejaarsperiode kan je onze peperkoeken harten in verschillende winkels terugvinden.

Hoe lang bestaat peperkoek al?

Peperkoek bestaat al in een of andere vorm sinds de tijd van de Egyptenaren die een koek maakten van graan, specerijen en honing.
Op onze website kan je meer lezen over de boeiende geschiedenis van peperkoek.

Welke allergenen zitten er in peperkoek?

Algemeen vind je in onze peperkoek vooral gluten, afkomstig van roggebloem.

In een aantal van onze peperkoeken worden ook noten en melk gebruikt. Hiervan kan je dus mogelijk sporen van terugvinden in al onze peperkoeken, net als van lupine. Meer informatie over specifieke producten kan je terugvinden op de verpakking.

Of neem eens een kijkje op onze productpagina.

Is er een verschil tussen Belgische en Nederlandse peperkoek?

Ja. Belgische en Nederlandse peperkoek zijn duidelijk verwant aan elkaar,  en hebben voor een groot deel een gemeenschappelijke geschiedenis. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen. In Nederlandse ontbijtkoek zit meer water en hij is veel kruidiger. Vaak wordt er ook een beetje tarwe toegevoegd om hem wat zachter te maken. Belgische peperkoek is ook veel langer houdbaar.

Hoeveel soorten peperkoek zijn er?

Peperkoek bestaat in heel wat soorten, maten en gewichten. Er zijn ook heel wat streken in de wereld die hun eigen tradities met peperkoek hebben. Er zijn dus heel wat verschillende soorten peperkoek. Bij Vondelmolen maken we Belgische peperkoek, en een hoop varianten er op.  In totaal maakt Vondelmolen momenteel meer dan 300 verschillende referenties.

Contact

Wil je toch nog wat meer uitleg, of heb je nog een andere vraag?

We horen graag van je. Neem contact met ons op via het contactformulier

Telefoon

+32 (0) 52 40 90 40

E-mail

[email protected]