Duurzaamheid - Vondelmolen

Duurzaamheid

Samen gaan we voor een betere wereld

Ja, we willen de lekkerste peperkoek voor jou produceren. Maar niet ten koste van jouw en onze toekomst. Bij Vondelmolen zit duurzaamheid in ons DNA. Sinds onze start vinden we het logisch om na te denken over de impact van het bedrijf op onze omgeving. En dan hebben we het niet alleen over de natuur, maar bijvoorbeeld ook over onze buren en medewerkers. Zo woonden er in de jaren 30 werknemers in de huisjes rond de fabriek. In elke tuin stond een notenboom en met de opbrengst ervan konden ze de huur een jaar lang betalen.

Doordat we steeds weer kiezen voor duurzame oplossingen, zijn we al sinds 2005 laureaat van het charter Duurzaam Ondernemen van Voka. Sinds 2017 is ons bedrijf ook CO2-neutraal.

Aandacht voor onze planeet

Ons label CO2-neutraal bedrijf hebben we te danken aan onze jarenlange inspanningen om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen op ons dak en in onze tuin, natuurlijke lichtkoepels in de bakkerij, warmterecuperatie tijdens het productieproces, afvalsortering en papieren draagtasjes in plaats van plastic.

De energie die we wél verbruiken, compenseren we via CO2-logic. Deze organisatie investeert in projecten over de hele wereld die actief helpen om de CO2-uitstoot te beperken. Zo steunen wij de installatie van windmolens die India minder afhankelijk maakt van steenkool.

In 2020 kregen we zelfs het UNITAR SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties, omdat we een bijdrage leverden aan hun 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Een prestatie waar we trots op zijn!

Zorg voor onze mensen

Deze 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de VN gaven ons de kans om onze acties te verruimen. Want duurzaam ondernemen draait om zoveel meer dan het milieu. We denken ook aan onze mensen. Zo schenken we aan voedselbanken, steunen we sociale activiteiten, sponsoren we sportwedstrijden en focussen we ons op veilige werkomstandigheden voor werknemers en leveranciers, goede relaties met omwonenden, gezonde voeding en gendergelijkheid.

Meer dan 150 jaar nadat ons verhaal begon, is Vondelmolen een moderne organisatie. Door steeds te mikken op meer innovatieve en duurzame productieprocessen verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Hiervoor vielen we al meermaals in de prijzen en als het aan ons ligt volgen er nog veel!