facebook BG Image
BG Image BG Image

OVER VONDELMOLEN

Al meer dan 150 jaar passie voor peperkoek

Meer dan 150 jaar al is Vondelmolen een boeiend en bloeiend bedrijf met een passie voor peperkoek.
Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Vondelmolen.

1867: het begin

Onze rijke geschiedenis van Vondelmolen begint in 1867 wanneer de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke koopt, een stenen windmolen aan de Vondelbeek die aanvankelijk dienst deed als olie slagerij om plantaardige olie uit zaden en pitten te halen.

De molen draaide goed en net voor de Eerste Wereldoorlog werd het kleine fabriekje uitgerust met een stoommachine, een eerste teken van onze inzet voor innovatie, iets wat we ook nu nog hoog in het vaandel dragen.  De familie Borms kocht grond bij om de fabriek uit te breiden en de molen kreeg een functie als opslagplaats.

Oude Vondelmolen

WO I

De Duitsers brandden in 1915 zo goed als het hele bedrijf plat en fusilleerden tijdens deze donkere periode zelfs mensen in de tuin van Vondelmolen. De molen stond nog overeind, maar was volledig uitgebrand en na de Eerste Wereldoorlog bleef er niks meer over, behalve de twee paarden die in de weide achter de fabriek stonden.

De verwoesting was enorm. Wat moest de familie aanvangen? Waar ging het bedrijf naartoe?

In nood leert men zijn vrienden kennen. Er kwam hulp uit Wieze, waar – nu nog steeds – de beroemde chocolade fabriek Callebaut gevestigd was. Zij hebben toen spontaan karren ter beschikking gesteld en er zo voor gezorgd dat er verder gewerkt kon worden.
De twee paarden werden aan het werk gezet en Jozef Borms besloot zich vanaf dat moment toe te leggen op de groothandel in bakkerij grondstoffen. Een belangrijke stap in de geschiedenis van Vondelmolen.

jongen met paard

Interbellum

Uit dankbaarheid voor de solidariteit na de vernielingen tijdens WO I begon de familie Borms ook in de chocolaterie van Callebaut te investeren. Eén van de broers, Clement Borms, ging zelfs voor die fabriek werken.

En er kwam nog samenwerking! August Vincke, een kleine bakker uit het nabijgelegen Baasrode, zocht een partner om zijn productie te automatiseren en uit te breiden.

In de jaren 1920 begon Vondelmolen samen met Vincke met het vervaardigen van bakkerijproducten zoals peperkoek, speculaas en beschuit. Die werden lokaal verdeeld en het bedrijf stelde ongeveer 20 mensen te werk.

Vondelmolen investeerde in grotere ovens en in vrachtwagens die paard en kar moesten vervangen. Maar net voor WO II kwam er een einde aan de samenwerking tussen de families Borms en Vincke. Borms bleef met Vondelmolen peperkoek maken en Vincke begon in Appels een bedrijf in beschuit en paneermeel.

Personeel Vondeldmolen tijdens tweede wereldoorlog

WO II tot 1964

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de activiteiten noodgedwongen teruggeschroefd. Toen bedrijfsleider Louis Borms in 1942 overleed nam zijn echtgenote – Gabriëlle Vincke – vastberaden het bestuur over. Zij slaagde er niet alleen in om het bedrijf door een moeilijke periode te leiden, maar startte ook met de automatisering van de productie.

Daardoor steeg de capaciteit enorm. Op het einde van de jaren 1950 begon Vondelmolen peperkoek te produceren voor groothandels en supermarkten. Maar omdat de winstmarges op peperkoek redelijk laag zijn was het vooral door zuinigheid en innovatie dat het bedrijf zo sterk kon groeien.

Fabrieksgebouw Vondelmolen 1964

1964 tot 2004

In 1964 droeg Gabriëlle de bedrijfsleiding over aan haar zoon Joz. Borms, de vierde generatie. Hij bouwde het bedrijf verder uit, samen met zijn echtgenote Friede Dupont. Nu begon de grote modernisering pas echt. Er werd heel wat geïnvesteerd, afgebroken en bijgebouwd.

Vanaf de jaren 1960 verdwenen er ook veel peperkoek bakkerijen. Voor de kleinere producenten werden de investeringen te groot en Vondelmolen nam enkele tientallen peperkoekbakkerijen over om verder te groeien. Die groei liet het bedrijf toe om op grotere schaal aan te kopen en te produceren. Snijden en verpakken verliep nu ook meer automatisch en de capaciteit werd zienderogen uitgebreid:

  • De eerste bloemsilo’s werden geplaatst, waardoor de bloem in bulk kon worden aangekocht en niet meer versleurd moest worden.
  • Ook de suikers werden in bulk geleverd.
  • Vernuftige geautomatiseerde snij- en inpakmachines deden hun intrede in het bedrijf.
vrachtwagen en silo's

Nu

Wie Vondelmolen vandaag bezoekt ziet een modern bedrijf waar heel veel aandacht wordt besteed aan innovatie en duurzaamheid. Maar toch is het nog steeds een echt familiebedrijf onder leiding van Jan Borms, de vijfde generatie aan het roer van Vondelmolen.

De fabriek heeft intussen ongeveer 90 medewerkers in dienst en produceert jaarlijks zowat 8 miljoen kilogram peperkoek in verschillende varianten. Het grootste deel van onze peperkoek wordt geëxporteerd met Frankrijk als belangrijkste afnemer. Maar zelfs zo ver als Japan en Amerika ontdekken mensen steeds vaker ons Belgisch streekproduct.

Zonnepanelen en silo's bij Vondelmolen

Toekomst

Ook in de toekomst willen wij bij Vondelmolen de lekkerste peperkoek en producten op basis van peperkoek ingrediënten blijven aanbieden aan onze fans.

Dat betekent dat we niet alleen blijvend investeren in onze productie, productontwikkeling, enz.
We investeren  ook in de wereld van morgen. We nemen bij Vondelmolen volop onze verantwoordelijkheid om er mee voor te zorgen dat het ook in de toekomst nog aangenaam leven is voor de mensen rondom ons.

Ontdek hier wat we nu al allemaal doen.