Geschiedenis van Vondelmolen - Vondelmolen

Geschiedenis van Vondelmolen

Er was eens een molen…

Hoe het allemaal begon

Ons verhaal begint in 1867, wanneer de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke koopt. We gebruikten deze stenen windmolen aan de Vondelbeek eerst om plantaardige olie uit zaden en pitten te halen. Net voor de Eerste Wereldoorlog breidden we de site uit en werd de molen een opslagplaats.

Verwoesting en heropbouw

Na de Eerste Wereldoorlog was onze molen volledig uitgebrand en bleef er weinig over van het bedrijf. We werkten verder met geleende karren en onze 2 paarden. Jozef Borms besloot toen om verder te gaan als groothandel in bakkerijgrondstoffen, een belangrijke stap in onze geschiedenis.

In de jaren 20 beginnen we onze eigen bakkerijproducten te maken, zoals peperkoek, speculaas en beschuit. Ons bedrijf telde toen ongeveer 20 medewerkers en leverde aan de lokale handelaren.

Start van de grote groei

Na de Tweede Wereldoorlog steeg onze capaciteit en op het einde van de jaren 50 produceerden we peperkoek voor groothandels en supermarkten. De grote modernisering zette pas echt door in de jaren 60, een periode van investeringen, overnames en uitbreidingen.

Nummer 1 peperkoekbakker van België

Meer dan anderhalve eeuw later is Vondelmolen nog steeds een hecht familiebedrijf. Met aan het roer Jan Borms, de vijfde generatie peperkoekbakkers. Hoewel we nu een modern, internationaal actief bedrijf zijn, staat ons vakmanschap nog steeds als een huis. Aan de traditie, de smaak en de kwaliteit van onze natuurlijke producten raakten we nooit.

Het is dan ook niet voor niets dat Vondelmolen nu de grootste peperkoekbakker in België is en de enige die erkend is als Belgisch streekproduct. Mensen over de hele wereld ontdekken ons streekproduct. Want van het totale volume peperkoek dat we jaarlijks produceren, is meer dan de helft bestemd voor het buitenland, van Frankrijk tot Japan.