Sign In
home / Info / Geschiedenis

tijdslijn 

Van 1867 tot WO II

In 1867 kocht de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke, een stenen windmolen naast de Vondelbeek. Aanvankelijk deed de molen dienst als olieslagerij en werd er plantaardige olie gewonnen uit zaden en pitten. Net voor de Eerste Wereldoorlog werd het kleine fabriekje uitgerust met een stoommachine die de aandrijving door de wind verving. Deze aankoop was de eerste stap richting modernisering, een evolutie die tot op vandaag nooit meer is stilgevallen. Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de productie in het gedrang. De fabriek werd vernield maar de molen bleef overeind. In de jaren na WO I begon Vondelmolen met het industrieel vervaardigen van peperkoek, speculaas en beschuit. De producten werden lokaal gedistribueerd en het bedrijf stelde ongeveer 20 mensen te werk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de activiteiten wel noodgedwongen teruggeschroefd. Toen Louis Borms in 1942 overleed, nam zijn echtgenote vastberaden het bestuur over. Zij leidde Vondelmolen door een moeilijke periode, maar startte ook met de automatisatie van de productie.

 

Van WO II tot 2000

Op het einde van de jaren vijftig steeg de productiecapaciteit gevoelig en verschenen er tal van nieuwe producten in het gamma, waaronder zelfs een eerste dieetkoek. Tegelijkertijd verdween door de opkomst van de eerste aankooporganisaties ook het zuiver lokale karakter dat Vondelmolen tot dan toe had. Toen Joz. Borms in 1964 het bestuur van het bedrijf van zijn moeder overnam, kon hij die groei voortzetten. Het marktaandeel, de omzet en de export van Vondelmolen bleven in de daaropvolgende decennia gestaag groeien. Door de overname van Couque Dinant in 1984 en Smets-Lido in 1988, werd Vondelmolen zelfs de grootste producent van peperkoek in België en een Top-5 speler binnen Europa. Het aandeel van de export steeg tot ongeveer 50%.

 

Van 2000 tot 2010

Vanaf 2000 nam de vijfde generatie onder leiding van Leo Borms het roer in handen. Hij breidde het gamma gevoelig uit om te beantwoorden aan de eisen van de moderne consument. Naast de basisproducten peperkoek en peperkoek met honing, kwamen er biologische peperkoek, peperkoek met fructose en peperkoek verrijkt met Calcium en Beneo op de markt, vaak in nieuwe, handige formaten. De historische bekommernis voor milieu kreeg in deze periode ook een hedendaagse invulling. Dankzij het plaatsen van zonnepanelen, een doorgedreven afvalselectie en een omschakeling naar aardgas, draagt Vondelmolen een aardig steentje bij aan het milieu. De bedrijfsfilosofie van Vondelmolen bleef met deze generatiewissel evenwel onveranderd: kwaliteit en veiligheid blijven primeren.

Onze toekomst

Vondelmolen is nu uitgegroeid tot een modern, onafhankelijk familiebedrijf met een boeiende traditie en bijna 150 jaar ervaring in het bakken van peperkoek. Onze producten hebben door de jaren heen een vaste plaats weten te veroveren aan de ontbijttafel en worden gesmaakt als heerlijk tussendoortje of zelfs als gastronomisch product. De productie vindt daarbij een mooie balans tussen heden en verleden. We zijn trouw aan de roots en blijven naast de Vondelbeek de familierecepten eren, maar dan wel met de modernste productiemethodes en met een doorgedreven aandacht voor duurzaamheid en het milieu. Net zoals anderhalve eeuw geleden staat bij Vondelmolen nog steeds de klant en zijn gezondheid centraal, en dat zal ook altijd zo blijven.